forumoudAl voordat de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven werd opgericht, waren activiteiten ontplooid op het internet op de website Adoptiegraven.nl en onder de naam van diezelfde website. Deze pagina geeft een kort overzicht van hoe Adoptiegraven.nl zich heeft ontwikkeld vanaf de oprichting tot de stichting die het nu is.

Adoptiegraven.nl

Adoptiegraven.nl werd in de zomer van 2007 opgericht door adoptant Sebastiaan Vonk. De doelen die in het begin werden gesteld waren onder andere het helpen van andere adoptanten met het onderzoek naar de soldaat waarvan zij het graf verzorgen en het dienen als een plek waar adoptanten met elkaar in contact kunnen komen.

Om bovenstaande doelen te bereiken werd er een forum opgezet. Het  forum bood (en nog steeds biedt) adoptanten om met elkaar onder andere tips uitwisselen, om zo elkaar te kunnen helpen in hun onderzoek. Bovendien, degenen die geïnteresseerd zijn, kunnen ook hun voortgang tonen in hun onderzoek. Zo krijgt de persoon achter de steen een gezicht. Tevens is het op het forum mogelijk om over de dagelijkse dingen te praten en hun andere hobby's in het Café gedeelte, om elkaar beter te leren kennen.

De gewone website werd zo opgezet dat het meer informatie gaf over hoe het mogelijk is om een graf te adopteren op drie verschillende begraafplaatsen en tips bood om informatie te vinden over een soldaat.

In de loop der jaren is de bekendheid van Adoptiegraven.nl als website toegenomen. Dit was onder andere terug te zien in de bezoekersaantallen. Deze groter geworden bekendheid is een resultaat van onder andere een van de projecten die werd opgezet: de Fields of Honor - Database.

fohd-screenFields of Honor - Database

Als uitbreiding van de activiteiten van Adoptiegraven.nl werd de toen nog zogenoemde Adoptiegraven-Database opgezet. Gebaseerd op de database van Market-Garden.com, werd het plan opgezet om informatie te verzamelen over de gesneuvelde Amerikaanse soldaten die begraven liggen op de Amerikaanse Begraafplaats Ardennes, Henri-Chapelle and Netherlands (Margraten). Om de informatie ook voor Amerikaanse familieleden beschikbaar te maken, werd besloten om de database volledig Engelstalig te maken. Om diezelfde reden werd in 2010 de naam veranderd naar Fields of Honor - Database, omdat deze duidelijker is voor niet-Nederlands sprekende bezoekers.

In der loop der jaren is er informatie over reeds duizenden soldaten toegevoegd. In 2016 werd na acht jaar de mijlpaal bereikt dat alle soldaten die begraven zijn of herinnerd worden op de Amerikaanse Begraafplaatsen Ardennes, Henri-Chapelle en Netherlands aan de database waren toegevoegd waren. Het werk van de stichting gaat echter door. Niet enkel omdat veelal nog gegevens ontbreken op de herdenkingsprofielen, maar ook om de stichting het belangrijk vindt om andere soldaten een gezicht te geven. Daarom werden de Amerikaanse Begraafplaatsen Epinal, Lorraine (beiden in Frankrijk) en Luxembourg toegevoegd aan de database. Het onderzoek naar deze soldaten zal nog enkele jaren in beslag nemen.

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven

Na vele jaren actief te zijn geweest als een 'gewone' website, werd besloten dat gezien de steeds verdere uitbreidende activiteiten van Adoptiegraven.nl het tijd werd om de website om te vormen naar een officiële organisatie. Dit gebeurde op 30 juli 2011, toen de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven officieel opgericht werd na het tekenen van de papieren bij Team Notarissen in Maastricht.

De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zal in grote mate dezelfde doelen nastreven als die Adoptiegraven.nl zichzelf had gesteld.

De Gezichten van Margraten

Ter gelegenheid van de 70e viering en herdenking van de bevrijding in Nederland in 2015 zocht de stichting naar een passende manier om de soldaten te herdenken die ons land, en andere landen, hielpen te bevrijden en daarbij het leven lieten. Voortbordurend op de gedachte dat we via de Fields of Honor - Database de soldaten een gezicht gaven door het verzamelen van hun foto's, werd er geopperd om de soldaten letterlijk een gezicht te geven door hun foto's te plaatsen bij hun graven en namen op de Muren der Vermisten. Dit leidde tot het project De Gezichten van Margraten. Met behulp van adoptanten, familieleden van soldaten, onderzoekers, nieuwsmedia en anderen werd er een zoektocht gestart om nog meer foto's te vinden. Tijdens de tweede editie van het eerbetoon waren er inmiddels meer dan 4.000 soldaten met een gezicht.

Meer informatie over De Gezichten van Margraten is te vinden op de website (klik) van het eerbetoon.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.