Nummer 40 - De vrouwen van Margraten (28 april)

Dit artikel is het laatste in deze serie die een aanloop vormde naar het project 'De gezichten van Margraten' dat op 2 t/m 5 mei gepresenteerd wordt op de Amerikaanse begraafplaats.

In Margraten zijn vier vrouwen begraven. Twee van hen waren zogenaamde 'combattanten', zij namen in een militaire functie deel aan de oorlog en liepen bij de uitvoering daarvan het risico te sneuvelen. Christine Gasvoda en Wilma Vinsant volgden een vier maanden durende opleiding tot Flight Nurse aan de Army Air Forces School of Air Evacuation in Kentucky. Na hun opleiding werden zij als officier in de rang van 1e Luitenant in Engeland gestationeerd bij een Medical Air Evacuation Squadron. Van hieruit en later vanaf het vasteland in België en Frankrijk brachten transportvliegtuigen wapens en voorraden tot vlak achter het front. Op de terugweg nam men zwaar gewonde militairen mee, die door de meevliegende Flight Nurses werden verzorgd. Aangezien de heenweg naar het front een militaire vlucht was, waren de toestellen niet voorzien van het Rode Kruis teken en kon men geen aanspraak maken op de bescherming van de conventie van Genève. Op 13 april 1945 vloog het toestel van Christine (graf F-19-4) in slecht weer tegen een berg. Een dag later werd het toestel van Wilma (graf B-17-4) neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig. Beide toestellen waren op weg naar het front, dus bevonden zich geen gewonden aan boord.

Anita R. McKenney (graf N-19-7) was een non-combattant en werkte voor de US War Shipping Administration. Na de bevrijding van de haven van Antwerpen werd zij aldaar te werk gesteld. Op 26 november 1945, dus na de oorlog, kwam zij bij een verkeersongeluk om het leven.

BURDGE Dorothy J MAR-B-7-4 02origineelDorothy Jane Burdge was ook een non-combattant. Samen met haar zus Grace nam zij als vrijwilliger dienst bij het Amerikaanse Rode Kruis. Na een korte opleiding in de VS werden de zussen ingedeeld bij de Red Cross 'Club Mobiles', mobiele kantines die de oefenende of net van het front teruggekeerde troepen voorzagen van koffie, donuts, kranten, sigaretten en een praatje met een Amerikaans meisje. Op 1 mei 1945 waren Dorothy, haar zus Grace en nog een andere collega, met hun Clubmobile gestationeerd op een verlaten militair vliegveld in de buurt van Altenberg in Duitsland. Een Amerikaanse piloot had een achtergelaten Duits lestoestel laten opknappen en met dit tweepersoons toestel, inmiddels voorzien van Amerikaanse kentekens, werden pleziervluchtjes gemaakt. Na zes vluchten was Grace aan de beurt en Dorothy ging mee met de volgende. Bij het inzetten van de landing raakte de piloot, een ervaren jachtvlieger, een aantal telefoondraden die over een weg waren gespannen. De piloot en Dorothy waren op slag dood toen het toestel neerstortte. Dorothy's laatste rustplaats kunt u vinden in vak B, rij 7, graf 4.

Tijdens 'De gezichten van Margraten' staan foto's bij de graven van Christine, Wilma en Dorothy. Van Anita hebben wij helaas geen foto. Meer informatie over deze vier vrouwen kunt u vinden in onze database: www.fieldsofhonor-database.com.

Op 2 mei zal de Stichting Memorial Center Akkers van Margraten op haar website www.margraten.org een tiental zeer uitgebreide levensverhalen publiceren van gesneuvelde Amerikanen die in Margraten zijn begraven of op de Walls of the Missing staan. Wilma Vinsant en Dorothy Jane Burdge zijn twee van hen.

Heeft u materiaal zoals correspondentie, gevechtsverslagen, dagboeken en/of foto's van de door u geadopteerde soldaat voor onze database? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Arie-Jan van Hees (tel. 043-4092279).

NB: de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO) is niet de stichting waarbij u een aanvraag kunt indienen om een graf te adopteren. Hiervoor kunt u bij de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten terecht. Alleen via deze stichting kunt u een graf adopteren. Wij (SVAAO) doen voornamelijk onderzoek, om zo elke soldaat een gezicht te geven.

Dit artikel werd geschreven door onze vrijwilliger Arie-Jan van Hees en werd oorspronkelijk gepubliceerd in Weekblad De Etalage van 28 april 2015.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.