Nummer 39 - Een dunne scheidslijn (21 april)

In de derde week van april 1945 naderde de oorlog een voelbaar einde. In het westen had de Amerikaanse 12e legergroep van Generaal Omar Bradley een frontlijn bereikt die nog slechts 120 kilometer van Berlijn verwijderd was. In ditzelfde Berlijn had Adolf Hitler zich inmiddels opgesloten in zijn ‘Führerbunker’ waar hij op 20 april zijn 56ste, en laatste, verjaardag vierde. Op 21 april lanceerden drie Russische legers een gezamenlijke aanval op de stad die op 24 april leidde tot de definitieve omsingeling en insluiting van Berlijn.

Inmiddels stond het Amerikaanse 9e leger van Generaal William H. Simpson (het leger dat zich in het najaar van 1944 in Zuid-Limburg verzamelde en vandaaruit Duitsland in trok) aan de rivier de Elbe. Het 1e leger van Generaal Courtney Hodges en 3e leger van Generaal George Patton hadden de oevers van de Mulde, een zijrivier van de Elbe, bereikt. Tijdens de conferentie van Jalta was besloten dat de Elbe de toekomstige demarcatielijn zou vormen tussen de westelijke geallieerden en de Russische troepen.

Op 25 april waren het troepen van de Amerikaanse 104e Infanterie Divisie die bij Torgau aan de Elbe voor het eerst contact maakten met Russische troepen. De patrouille die het allereerste contact maakte werd geleid door 1e Luitenant Albert L. ‘Buck’ Kotzebue, een van de pelotonscommandanten van de G-compagnie van het 273ste Infantry Regiment.

HART Eugene E MAR-F-3-6 04origineelOp deze historische dag sneuvelde soldaat Eugene E. Hart, hij was ingedeeld bij het 414e Infantry Regiment van bovengenoemde 104e Infanterie Divisie. De exacte geboortedatum van Eugene is ons niet bekend. Wel weten we dat hij afkomstig was uit Benton County, Missouri. Ook de precieze omstandigheden van zijn dood zijn ons (nog) niet bekend, maar zijn tragische dood illustreert de dunne scheidslijn die loopt tussen geluk hebben en pech hebben. Voor veel militairen betekende het feit dat de westelijke geallieerden en de Russen aansluiting bij elkaar vonden het einde van de oorlog. Het lot bepaalde dat Eugene Hart het einde van de oorlog niet meer zou meemaken, hij sneuvelde op 25 april 1945.

In Nederland herdenken wij op 5 mei onze bevrijding, maar pas op 8 mei 1945 was de oorlog in Duitsland definitief voorbij. In de tussentijd zouden nog vele jonge levens gegeven worden voor die vrijheid. Mijn eerstvolgende artikel zal het laatste zijn in deze serie aangezien onze stichting op 2, 3, 4 en 5 mei met gepaste trots en eerbied het project ‘De gezichten van Margraten’ zal presenteren op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Eugene Hart’s laatste rustplaats kunt u vinden in vak F, rij 3, graf 6, en ook bij zijn graf zal een foto staan. Meer informatie over Eugene Hart en een foto van hem kunt u vinden in onze database: www.fieldsofhonor-database.com.

Heeft u materiaal zoals correspondentie, gevechtsverslagen, dagboeken en/of foto's van de door u geadopteerde soldaat voor onze database? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Arie-Jan van Hees (tel. 043-4092279).

NB: de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO) is niet de stichting waarbij u een aanvraag kunt indienen om een graf te adopteren. Hiervoor kunt u bij de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten terecht. Alleen via deze stichting kunt u een graf adopteren. Wij (SVAAO) doen voornamelijk onderzoek, om zo elke soldaat een gezicht te geven.

Dit artikel werd geschreven door onze vrijwilliger Arie-Jan van Hees en werd oorspronkelijk gepubliceerd in Weekblad De Etalage op 21 april 2015.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.