Nummer 38 - Robert Watts (14 april)

Als gezin hebben wij ook een graf van een soldaat die begraven is in Margraten geadopteerd en zijn te korte levensloop gedocumenteerd . Zeven jaar geleden, toen onze zoon 11 jaar oud was, gaf hij aan zelf ook een soldaat te willen adopteren. Hij ontving een adoptiecertificaat met een naam die op de Muur der Vermisten staat: Robert M. Watts. Vervolgens gingen wij uitzoeken wie hij was.

Robert M. WattsRobert Minard Watts werd geboren op 3 oktober 1918. Hij groeide op in het kuststadje Seabrook in de staat New Hampshire. Robert kwam uit een gezin van zeven kinderen, vier meisjes en drie jongens, en zijn vader was schoenmaker. Na het halen van zijn High School diploma ging Robert werken bij de Barr & Bloomfield Shoe Company waar ook zijn vader werkte.

Begin 1942 ging Robert in dienst en hij meldde zich aan als vrijwilliger bij de ‘paratroops’. Na zijn militaire opleiding werd hij ingedeeld bij de 101st Airborne Division en werd hij geplaatst bij een inlichtingensectie van het hoofdkwartier van het 506 Parachute Infantry Regiment. De E-Company van dit regiment is de geschiedenis ingegaan als de ‘Easy Company’ ofwel de ‘Band of Brothers’.

Robert nam deel aan diverse, inmiddels beroemde veldslagen: in de nacht van 5 op 6 juni 1944 sprong hij met zijn parachute boven Normandië tijdens D-Day. Op 17 september 1944 nam hij deel aan Operatie ‘Market Garden’ en sprong hij uit een vliegtuig in de omgeving van Son. Eind december 1944 raakte hij gewond tijdens de Duitse omsingeling van Bastogne dat dapper verdedigd werd door de ‘Screaming Eagles’ (vernoemd naar het embleem van de 101ste Airborne Divisie).

Robert herstelde van zijn verwonding en eind maart 1945 keerde hij terug bij zijn eenheid. Op 13 april 1945 wilde een relatief onervaren officier per se een gevechtsactie uitvoeren in vijandelijk terrein. Met een roeibootje staken de zeven leden van de patrouille, inclusief Robert, de Rijn over. In het vijandelijk terrein lukte het niet een krijgsgevangene te maken en de patrouille keerde terug naar de eigen linies. Tijdens de planning van de patrouille was de majoor vergeten aan te geven hoe laat en waar hij weer in zijn eigen linies zou terugkeren. Tijdens deze terugtocht ontstond een vuurgevecht tussen Duitse eenheden en de patrouille waarna de Easy Company, niet geïnformeerd over de terugkerende patrouille, ook nog eens het vuur opende. De zeven patrouilleleden kwamen, midden op de Rijn, terecht in dit kruisvuur. Slechts een man overleefde deze tragische gebeurtenis. Robert en vijf anderen werden gedood door het mitrailleurvuur of verdronken in de Rijn. In de dagen daarna spoelden verschillende lichamen stroomafwaarts aan, maar de lichamen van Robert Watts en een van zijn kameraden werden echter niet gevonden.  

Helaas heeft Robert Watts geen bekende rustplaats, hij staat nog steeds te boek als vermist en zijn naam is op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten gegraveerd in de Walls of the Missing. Hij werd slechts 26 jaar oud. Meer informatie over Robert Watts en een foto van hem kunt u vinden in onze database: www.fieldsofhonor-database.com.

Heeft u materiaal zoals correspondentie, gevechtsverslagen, dagboeken en/of foto's van de door u geadopteerde soldaat voor onze database? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Arie-Jan van Hees (tel. 043-4092279).

Op 2 mei zal de Stichting Memorial Center Akkers van Margraten op haar website www.margraten.org een tiental zeer uitgebreide levensverhalen publiceren van gesneuvelde Amerikanen die in Margraten begraven zijn of op de Walls of the Missing staan. Robert Watts is een van hen.

Dit artikel werd geschreven door onze vrijwilliger Arie-Jan van Hees en werd oorspronkelijk gepubliceerd in Weekblad De Etalage op 14 april.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.