Nummer 37 - Lawrence Block (7 april)

Regelmatig ontvang ik korte verhalen van adoptanten waarin zij mij verslag doen van hun eigen onderzoek naar een gesneuvelde wiens graf men geadopteerd heeft of waarvan de naam op de 'Walls of the Missing' staat. Deze week wil u ik deelgenoot maken van het onderzoek van de heer Danny van der Groen, medelid van onze stichting. Hij is de adoptant van Lawrence Block, een soldaat der eerste klasse in het 12e Infanterie Regiment.

Block Lawrence MAR-WOM 02OrigineelLawrence 'Larry' Block werd geboren op 4 januari 1921. Met zijn vrouw Faye en zijn stiefdochtertje Yvonne woonde hij in San Francisco, California. Op 10 februari 1942, kort na de Japanse aanval op Pearl Harbor in Hawaï, ging Larry in dienst. Hij werd geplaatst bij de 4e Infanterie Divisie en op 6 juni 1944 (D-Day) landde Larry met deze divisie op de stranden van Normandië. Zijn Regiment, het 12th Infantry Regiment, werd onderscheiden met een Presidential Unit Citation, een erkenning voor de moed van het regiment tijdens zware gevechten in Luxemburg en tijdens de slag om de Ardennen.

Tijdens de laatstgenoemde slag werden Lawrence Block en een aantal van zijn kameraden gevangen genomen door Duitse troepen. Op 17 december 1944 vochten zij in de omgeving van Dickweiler in het Luxemburgse oostkanton Echternach. Het was de bedoeling de rivierovergangen van de Sûre en Moselle rivieren veilig te stellen voor een overtocht. Tijdens deze gevechten werd een gedeelte van de A-Company door de vijand ingesloten en gevangen genomen, waaronder Lawrence Block. Als krijgsgevangene kwam hij terecht in het Duitse gevangenkamp 'Stalag 3A'in Luckenwalde, Brandenburg, 50 kilometer ten zuiden van Berlijn. In dit kamp werden krijgsgevangenen van verschillende nationaliteiten ondergebracht en tussen deze nationaliteiten ontstond een levendige ruilhandel waarbij goederen en eten tussen de diverse subkampen werden gesmokkeld. De Duitsers hadden dit verboden, maar de gevangenen probeerden via slinkse wegen toch elkaars kampen te bezoeken.

Op 29 maart 1945, vijf weken voor het einde van de oorlog liep een van deze tochten fataal af voor Lawrence Block. Lawrence werd gezien door een Duitse bewaker die hem op zijn terugtocht van het Russische kamp naar het Amerikaanse gevangenkamp in zijn rug schoot. Volgens de bewaker "omdat hij probeerde te ontsnappen". Lawrence werd direct behandeld door een Russische arts en werd afgevoerd naar het gevangenen ziekenhuis voor verdere behandeling. Hier overleed hij om 02.40 uur op 30 maart 1945 aan zijn verwondingen.

Helaas heeft Lawrence Block geen bekende rustplaats, hij staat nog steeds te boek als vermist en zijn naam is op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten gegraveerd in de Muur der Vermisten. Hij werd slechts 24 jaar oud.

Meer informatie over Lawrence Block en een foto van hem kunt u vinden in onze database: www.fieldsofhonor-database.com. Heeft u materiaal zoals correspondentie, gevechtsverslagen, dagboeken en/of foto's van de door u geadopteerde soldaat voor onze database? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Arie-Jan van Hees (tel. 043-4092279).

Dit artikel werd geschreven door onze vrijwilliger Arie-Jan van Hees en werd oorspronkelijk gepubliceerd in Weekblad De Etalage op 7 april 2015.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.