Nummer 36 - Operation Varsity (31 maart)

In de nacht van 23 op 24 maart 1945 begon Operatie 'Plunder', een grootschalig geallieerd offensief met als doel de rivier de Rijn over te steken over een front van meer dan 20 kilometer breed. Het zwaartepunt van het offensief lag bij het Duitse stadje Rees. Als onderdeel van Operatie 'Plunder' was een luchtlanding gepland die de geschiedenis in zou gaan als de grootste parachutisten- en zweefvliegtuiglanding die ooit heeft plaatsgevonden: Operatie 'Varsity'. Hierbij werden de Britse 6e en de Amerikaanse 17e luchtlandingsdivisies, samen meer dan 17.000 man sterk, op de rechter Rijnoever gedropt bij het dorpje Hamminkeln in de buurt van Wesel. De opdracht van deze divisies was om de weg- en spoorbruggen over de rivier de Issel en het Diersforter Wald te veroveren.

BLANCHE Edwin L MAR-E-5-18 02OrigineelDe legerleiding had geleerd van de vergissingen die gemaakt waren tijdens Operatie 'Market Garden' in september 1944 en deze keer vonden de luchtlandingen slechts 8 kilometer achter de Rijn plaats. De gestelde doelen waren 24 uur na de luchtlanding bereikt en de geallieerde grondtroepen vonden snel aansluiting bij de luchtlandingsdivisies. Desalniettemin was Operatie 'Varsity' een kostbare onderneming. De Duitse tegenstand was fel en de geallieerden leden dan ook zware verliezen, met name bij de luchtlandingseenheden. Zowel de parachutisten als de in zweefvliegtuigen aangevoerde troepen, hadden zwaar te lijden onder Duits luchtafweergeschut en mitrailleurvuur. Op de Amerikaanse begraafplaats zijn maar liefst 356 mannen begraven die sneuvelden op 24 maart 1945. Daarnaast staan er 11 namen van vermisten op de Walls of the Missing.

Edwin Lawrence Blanche werd geboren op 25 augustus 1908 in Montreal, Québec, Canada. In 1930 verhuisde hij naar Dallas, Texas, waar hij zich vestigde als accountant. Hij trouwde met Alece en zij waren de trotse ouders van drie dochters. In 1942, hij was toen 34 jaar oud meldde Edwin zich vrijwillig aan voor een opleiding als zweefvliegtuigpiloot bij de US Army Air Force. Na een vliegeropleiding op zowel motor- als zweefvliegtuigen werd Edwin geplaatst bij het 76ste Squadron van de 435ste Troop Carrier Group. Tijdens 'D-Day', op 6 juni 1944 landde hij met de allereerste golf zweefvliegtuigen in de weilanden van Normandië. Op 18 september 1944 maakte hij een operationele vlucht tijdens Operatie 'Market Garden'.

Op 24 maart 1945 maakten Edwin en zijn copiloot deel uit van de luchtarmada die met 1.300 zweefvliegtuigen zouden landen op Landing Zones ten noordoosten van Wesel. De lading van hun uit stalen buizen en linnendoek gefabriceerde zweefvliegtuig, bestond uit vier soldaten van het 681 Field Artillery Battalion en hun 75mm kanon. Rond 11.30 uur werd het zweefvliegtuig losgekoppeld van het trektoestel en werd de landing ingezet op de beoogde Landing Zone. Tijdens of kort na de landing werd het zweefvliegtuig onder vuur genomen door Duitse troepen die in de onmiddellijke nabijheid in stelling lagen. Van de twee piloten en vier passagiers overleefde slechts één soldaat, hij raakte zwaar gewond en werd pas twee dagen later gevonden afgevoerd naar een veldhospitaal. Tweede Luitenant Edwin L. Blanche en twee van zijn passagiers vonden hun laatste rustplaats op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Edwins graf kunt u vinden in vak E, rij 5, graf 18. Het is geadopteerd door een inwoner van Oost-Maarland die intensief contact onderhoudt met de nabestaanden. Afgelopen week hebben een neef van Edwin en de adoptant gezamenlijk de begraafplaats en het graf van Edwin bezocht.

Meer informatie over Edwin Blanche en twee foto's van hem kunt u vinden in onze database: www.fieldsofhonor-database.com.

Heeft u materiaal zoals correspondentie, gevechtsverslagen, dagboeken en/of foto's van de door u geadopteerde soldaat voor onze database? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Arie-Jan van Hees (tel. 043-4092279).

Dit artikel werd geschreven door onze vrijwilliger Arie-Jan van Hees en werd oorspronkelijk gepubliceerd in Weekblad De Etalage op 31 maart 2015.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.