Krantenartikelen De Etalage

deetalageSinds april 2014 verzorgt de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven een informatieve artikelenreeks in weekblad De Etalage dat verspreid wordt in de gemeentes Eijsden-Margraten en Voeren. In deze reeks, die in het bijzonder wordt geschreven door onze vrijwilliger Arie-Jan van Hees, vertellen we, naast over de activiteiten van onze stichting, over bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog aan de hand van de verhalen van de soldaten die begraven zijn of herinnerd worden op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, Limburg. Alle artikelen zijn hier op onze website terug te lezen.

Nummer 40 - De vrouwen van Margraten (28 april)

Dit artikel is het laatste in deze serie die een aanloop vormde naar het project 'De gezichten van Margraten' dat op 2 t/m 5 mei gepresenteerd wordt op de Amerikaanse begraafplaats.
Lees meer...

Nummer 39 - Een dunne scheidslijn (21 april)

In de derde week van april 1945 naderde de oorlog een voelbaar einde. In het westen had de Amerikaanse 12e legergroep van Generaal Omar Bradley een frontlijn bereikt die nog slechts 120 kilometer van Berlijn verwijderd was. In ditzelfde Berlijn had Adolf Hitler zich inmiddels opgesloten in zijn ‘Führerbunker’ waar hij op 20 april zijn 56ste, en laatste, verjaardag vierde. Op 21 april lanceerden drie Russische legers een gezamenlijke aanval op de stad die op 24 april leidde tot de definitieve omsingeling en insluiting van Berlijn.
Lees meer...

Nummer 38 - Robert Watts (14 april)

Als gezin hebben wij ook een graf van een soldaat die begraven is in Margraten geadopteerd en zijn te korte levensloop gedocumenteerd . Zeven jaar geleden, toen onze zoon 11 jaar oud was, gaf hij aan zelf ook een soldaat te willen adopteren. Hij ontving een adoptiecertificaat met een naam die op de Muur der Vermisten staat: Robert M. Watts. Vervolgens gingen wij uitzoeken wie hij was.
Lees meer...

Nummer 37 - Lawrence Block (7 april)

Regelmatig ontvang ik korte verhalen van adoptanten waarin zij mij verslag doen van hun eigen onderzoek naar een gesneuvelde wiens graf men geadopteerd heeft of waarvan de naam op de 'Walls of the Missing' staat. Deze week wil u ik deelgenoot maken van het onderzoek van de heer Danny van der Groen, medelid van onze stichting. Hij is de adoptant van Lawrence Block, een soldaat der eerste klasse in het 12e Infanterie Regiment.
Lees meer...

Nummer 36 - Operation Varsity (31 maart)

In de nacht van 23 op 24 maart 1945 begon Operatie 'Plunder', een grootschalig geallieerd offensief met als doel de rivier de Rijn over te steken over een front van meer dan 20 kilometer breed. Het zwaartepunt van het offensief lag bij het Duitse stadje Rees. Als onderdeel van Operatie 'Plunder' was een luchtlanding gepland die de geschiedenis in zou gaan als de grootste parachutisten- en zweefvliegtuiglanding die ooit heeft plaatsgevonden: Operatie 'Varsity'. Hierbij werden de Britse 6e en de Amerikaanse 17e luchtlandingsdivisies, samen meer dan 17.000 man sterk, op de rechter Rijnoever gedropt bij het dorpje Hamminkeln in de buurt van Wesel. De opdracht van deze divisies was om de weg- en spoorbruggen over de rivier de Issel en het Diersforter Wald te veroveren.
Lees meer...

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.