De Gezichten van Margraten

Met het project De Gezichten van Margraten ambieert de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven om zoveel mogelijk soldaten begraven of herinnerd op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, ook wel American War Cemetery and Memorial Netherlands, een gezicht te geven. Dit wil zij op twee manieren bereiken.

FCS 1840-2Ten eerste door het voorzetten van haar werkzaamheden voor haar Fields of Honor – Database, waar al sinds 2009 informatie over Margratense soldaten in wordt verzameld en die permanent en vrij toegankelijk is via het internet. Het project "De Gezichten van Margraten" biedt de mogelijkheid om de informatie in haar database verder te completeren.

Het hoofddoel van dit project is echter om tweejaarlijks, rond Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei, zoveel mogelijk graven en namen op de Muren der Vermisten van een foto te voorzien, om zo deze namen een gezicht te geven. Zo krijgen onze bevrijders meer dan 70 jaar naar dato alsnog een gezicht en zal de herinnering aan hen levend worden gehouden. In 2016 was dit van 1 tot en met 5 mei.

De Stichting is ervan bewust dat het niet haalbaar is om alle namen een gezicht te kunnen geven. Niettemin hoopt zij uiteindelijk vele namen een gezicht te geven. Bij het begin van het project beschikte de Stichting over de foto’s van ongeveer 2.000 soldaten, welke zij verkregen heeft door eigen onderzoek of via adoptanten, familieleden, collega-onderzoekers en veteranenorganisaties. Dit streefgetal hoopt zij te bereiken door middel van een gezamenlijke inspanning met overheden, adoptanten, familieleden van soldaten en anderen. Inmiddels zijn er al meer dan 4.500 foto's beschikbaar.

De Stichting is van mening dat het onverminderd belangrijk blijft om aandacht te besteden aan de offers die deze gesneuvelde Amerikaanse soldaten brachten, zeker gezien de huidige internationale context die nogmaals onderstreept dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Hiervan bewust zijn vormt een belangrijke voorwaarde om mogelijke toekomstige conflicten tegen te gaan: dit nooit meer. De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven hoopt met haar project dan ook bij te dragen aan het versterken van dit bewustzijn. Zeker voor de huidige jongere generaties is het van belang dat hier actief aandacht wordt besteed. Zij hebben de oorlog niet mee gemaakt en de generatie die dat wel heeft neemt zeer sterk af, waardoor die generatie het verhaal van de oorlog niet meer aan de jongere generaties kan overbrengen.

IMG 4564De Gezichten van Margraten in 2015

In 2015 vond van 2 tot en met 5 mei de eerste editie van De Gezichten van Margraten plaats. Tijdens deze editie waren er 3.300 persoonlijke foto's te zien bij de graven en namen op de Muren der Vermisten. Ongeveer 25.000 mensen bezochten de begraafplaats tijdens deze dagen om een eerbetoon te brengen aan de soldaten die aldaar begraven zijn of herinnerd worden. Klik hier voor een terugblik op de eerste editie van De Gezichten van Margraten.

De tweede editie in 2016

Van 1 tot en met 5 mei 2016 vond de tweede editie van het eerbetoon plaats. In het tussenliggende jaren werden nog eens 800 gezichten gevonden. Dat betekende dat er ongeveer 4.100 persoonlijke foto's te zien waren op de Amerikaanse begraafplaats gedurende het eerbetoon. Op de website van De Gezichten van Margraten (klik) is een terugblik te vinden op deze tweede editie.

Meer informatie

Voor meer informatie over het project, zie de website van het project op www.degezichtenvanmargraten.nl. Voor meer informatie over het project kunt u het project ook volgen op Facebook en Twitter. Via de website van het project kunt u zelf ook een foto insturen of door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.