Fields of Honor - Database bereikt mijlpaal, breidt uit

woensdag, 21 december 2016 16:44
De Fields of Honor - Database is een project van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven De Fields of Honor - Database is een project van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven

Acht jaar na het aanmaken van het eerste herdenkingsprofiel in de digitale Fields of Honor - Database werd halverwege december voor de laatste van de meer dan 24.000 Amerikaanse soldaten die op de Amerikaanse Begraafplaatsen Ardennes, Henri-Chapelle en Margraten begraven zijn of herdacht worden het profiel aangemaakt. Deze profielen bevatten meer informatie over het leven van de soldaat, de militaire diensttijd en, indien beschikbaar, een persoonlijke foto. Hiermee is de database, een project van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, de omvangrijkste bron van informatie over de Margratense soldaten. Zo zijn alle foto’s die tijdens het eerbetoon De Gezichten van Margraten op de begraafplaats te zien zijn terug te vinden in de database. Inmiddels zijn dat er 4.600, 500 meer dan in mei 2016. In totaal is er voor 9.000 soldaten een foto in de database te vinden.

De database werd in 2008 opgezet door een groep adoptanten om foto’s van en informatie en documentatie over deze soldaten, en daarmee de herinnering aan hen, digitaal te bewaren. Tot dan toe was er geen grootschalige poging ondernomen om deze informatie te preserveren en bovenal bijeen te brengen. De informatie was verspreid over een groot aantal archieven, websites, boeken en andere bronnen. Tevens werd veel materiaal enkel thuis bewaard door adoptanten en familieleden. Door middel van de database is dit materiaal nu voor een groot publiek ontsloten en permanent bewaard in de vorm van een digitaal monument.

Acht jaar lang deden vrijwilligers onderzoek om deze en nieuwe informatie boven water te krijgen. Daarbij waren er enkele duizenden contacten met adoptanten van de oorlogsgraven, de familieleden van de soldaten, veteranen, mede-onderzoekers en Amerikaanse en Nederlandse media. Voorzitter Sebastiaan Vonk: “Er mogen twee dingen niet onderschat worden. Allereerst de tienduizenden uren werk die onze vrijwilligers hierin hebben gestoken. Ten tweede, de bijdragen die vele mensen aan de database geleverd hebben, zij het een adoptant die een foto van de soldaat die hij op zijn schoorsteenmantel had staan naar ons toestuurde of een High School lerares die zich herinnerde dat er een foto van een soldaat op haar school hing. Zonder al die uren werk en bijdragen was de database niet het monument dat het nu is. Daarom zijn we erg dankbaar.”

De komende jaren zullen de profielen verder aangevuld worden. Verder zal de stichting zich gaan richten op drie andere Amerikaanse Begraafplaatsen, namelijk de Amerikaanse Begraafplaatsen Epinal en Lorraine (in Frankrijk) en Luxembourg. Voorzitter Vonk daarover: “In samenwerking met de lokale gemeenschappen rond deze begraafplaatsen willen we ook de herinnering aan deze soldaten levend te houden, zoals ze verdienen. Inmiddels is de adoptiegedachte namelijk in meerdere landen ‘geadopteerd.’ Want desondanks verschillen in taal en cultuur delen de bevolkingen uit verschillende Europese landen de diepe dankbaarheid voor deze bevrijders en een wens voor vrede.” Zo wordt er met het Franse US Memory Est Grande France samengewerkt bij de organisatie van The Faces of Epinal in 2017.

De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven is een collectief van Belgische en Nederlandse adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven. De stichting heeft zich ten doel gesteld om de herinnering levend te houden aan de Amerikaanse bevrijders die in verschillende Europese landen hun laatste rustplaats vonden na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar bestaat de stichting vijf jaar. De stichting is niet te verwarren met de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten, die het adoptieprogramma voor de begraafplaats beheert.

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.