Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten liggen 8301 Amerikaanse soldaten begraven. Meer informatie over de begraafplaats en hoe het mogelijk is om het graf van een Amerikaanse soldaat te adopteren op deze begraafplaats is te lezen op deze pagina.

De Amerikaanse begraafplaats ligt langs de weg Cadier en Keer naar Vaals in de gemeente Margraten. Er liggen 8301 bevrijders, veelal Amerikanen, begraven. Het enorme veld gevuld met witte marmeren kruizen herinnert ons aan de vaak jonge militairen, die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid.

Over de begraafplaats

De entree bestaat uit een lange oprijlaan waarbij je eindigt op het parkeerterrein. Vanuit het parkeerterrein loop je richting de entree van de begraafplaats, met als eerste het ereplein. Als men de toegang tot het ereplein nadert bevind zich aan de rechterzijde het bezoekers/informatie gebouw en aan de linkerzijde het museum.

Op de buitenwand van dit museum bevind zich deze inscriptie van de tekst zoals die gebruikt werd door Generaal Dwight D. Eisenhower bij diens bijdrage aan het Gouden Boek in de St. Paul's Kathedraal in London. In het museum zult u 3 kaarten aantreffen die in de muur zijn gebeiteld. Deze kaarten geven de operaties weer die vanaf de invasie in Normandië tot aan het einde van oorlog hebben plaatsgevonden. Aan de voet van de kaarten worden de belangrijkste militaire eenheden aangegeven die aan deze operaties hebben deelgenomen.

HPIM1227In het verlengde van de trappen naar de toren ligt het ereplein met in het midden een lange vijver. Deze vijver word aan weerskanten begeleid door de Walls of Missing, twee lange marmeren muren. In deze twee enorme lange marmeren muren staan de namen gebeiteld van 1722 vermisten. Een sterretje bij een naam geeft aan dat de stoffelijke resten van deze gesneuvelde bevrijder op een later tijdstip alsnog gevonden en begraven zijn.

Aan het eind van de vijver staat een bronzen beeld "een vrouw die rouwt om de dood van haar zoon, omringt door duiven" Dit beeld is vervaardigd in Milaan en is ontworpen door Joseph Kiselewski uit New York. De toren staat net achter het beeld, en aan beide zijdes van de toren staan 2 lagere muren met de namen erin gegraveerd van plaatsen waar belangrijke veldslagen zijn gevoerd.

Loop je aan weerszijde langs deze muren de trap op kom je op de entree van het ereveld en de ingang van de toren. De bronzen deur van de kapel in de toren is vervaardigd door H.H. Martyn uit Chelentam, Engeland en is versierd met de contouren van de levensboom. Vanuit de kapel heeft u een prachtig zicht over het Ereveld.

De grafvelden zijn verdeeld over zestien vakken van A to en met P, in het midden gescheiden door een breed grasveld en graspaden. De 8301 kruizen staan in evenwijdige bogen verdeeld over het grote grasveld. Aan het eind van de grafvelden staat een verhoging met een grote vlaggenmast.

Eerst waren er plannen om een nieuwe begraafplaats aan te leggen bij Sittard, maar op dat moment lag Sittard nog vlakbij het front en was men bang dat de begraafplaats geraakt zou raken door artillerievuur of bezet zou worden door de Duitsers. Men ging op zoek naar een ander geschikt stuk grond, wat men vond bij Margraten.

postkaartIn november 1944 werd begonnen met de daadwerkelijke aanleg van de begraafplaats en op 10 november werd de eerste soldaat begraven in vak A, rij 1 en graf 1. Op dat moment werden de gesneuvelden begraven met een korte ceremonie in een linnen zak. De kruizen werden samengesteld uit eenvoudige houten constructies met daarop de dog tag bevestigd van de soldaat, een jaar later werden de namen en de legernummers vermeld op de kruizen. Eind jaren veertig werden de soldaten herbegraven, nadat ze in een stalen kist met binnenwerk geplaatst waren. Er zijn toen 11000 graven terug gebracht naar hun thuisland, 8300 werden permanent in Margraten. In de tijd erna werden de huidige grafstenen, het ereplein en de toren geplaatst. De begraafplaats zoals hij nu is was in 1960 gereed.

Adopteren

Voor het adopteren van een graf op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten bestaat er een aparte stichting, Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Deze stichting nam het werk over van het Burger Comité Margraten, dat zich sinds februari 1945 het adoptieprogramma op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten beheerde.

Het aanmelden voor de adoptie van een graf kan via de website van de stichting: www.adoptiegraven-margraten.nl. Er wordt gevraagd om €7,50 naar de stichting over te maken voor de administratiekosten en het opsturen van het adoptiecertificaat.

Sinds november 2015 zijn alle graven en namen op de Muren der Vermisten op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten Margraten geadopteerd. U kunt u natuurlijk nog steeds aanmelden voor een adoptie van een graf. U wordt dan op een wachtlijst geplaatst.


Adres en openingstijden

Amerikaanse Begraafplaats 1
6269 NA Margraten
Nederland

Telefoonnummer: 043-4581208
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De begraafplaats is dagelijks publiekelijk geopend van 09:00 tot 17:00 uur, behalve op 25 december en 1 januari. Tijdens Dodenherdenking, op 4 mei, is de begraafplaats ook in de avond geopend.

Bloemen

Wanneer u nog geen bloemen heeft, geen probleem! In de omgeving kunt op verschillende plaatsen bloemen kopen. Behalve de adressen die zullen volgen, is het ook mogelijk om bij diverse supermarkten in de omgeving bloemen te kopen. Hieronder de adressen van enkele bloemisten die in de buurt te vinden zijn:

't Anemoontje
Clermonstraat 5
6269CE Margraten 

Bloemisterij Doyen
Albert Schweitzerstraat 16
6269 EC Margraten

De Rozengaard
Stationsstraat 40
6221 BR Maastricht

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.