Amerikaanse Begraafplaats Henri-Chapelle

Amerikaanse Begraafplaats Henri-Chapelle

Op de Amerikaanse Begraafplaats Henri-Chapelle liggen 7992 Amerikaanse soldaten begraven. Meer informatie over de begraafplaats en hoe het mogelijk is om het graf van een Amerikaanse soldaat te adopteren op deze begraafplaats is op deze pagina te vinden.

De begraafplaats is gelegen aan de doorgaande weg van Luik naar Aken bij het plaatsje Hendrikkapelle en is ongeveer 20 hectare groot. Op de begraafplaats liggen 7992 Amerikaanse bevrijders, die gesneuveld zijn tijdens het Ardennenoffensief eind 1944 of tijdens de opmars in Duitsland begin 1945.

Deze begraafplaats, ligt op de top van een heuvelrug met een prachtig panorama. Het gebied werd op 12 september 1944 bevrijd door troepen van de 1e Amerikaanse Infanterie Divisie (The Big Red One). Een voorlopige begraafplaats werd op 28 september 1944 in gebruik genomen, twee tot 300 meter noordelijk van de huidige ligging en beschouwd als een meer aantrekkelijke locatie.

Westelijk van de hoofdweg 018, waar deze gewijde grond doorsnijdt, bevindt zich het overzichtelijke gebied met de vlaggenmast. Op het einde heeft men een wijds uitzicht op het brede stroomgebied van de Berwinne en het daarachter liggende heuvelgebied.

De Memorial bestaat uit de kapel en het gecombineerde bezoekers museumgebouw, met elkaar verbonden door een zuilengalerij van 12 rechthoekige doorgangen. Oostelijk van de zuilenrij bevindt zich een uitgestrekt terras met een talud dat leidt naar de graven. Op de 48 frontzijden van de 24 zuilen en de 4 zijden van de verbindende zuilen op het einde van de zuilengalerij staan gebeiteld het wapen van elk van de 48 Staten, de 3 territoriale gebieden en het District van Columbia. De voorzijde van het grootzegel van de Verenigde Staten is in brons aangebracht op de vloer. De namen en verdere gegevens van 450 vermisten waarvan het stoffelijk overschot niet is gevonden, dan wel niet is geïdentificeerd, zijn gebeiteld in de 48 frontzijden van de pilaren. De verbindende eindzuilen dragen de volgende inscriptie in het Engels, Frans en Nederlands, "HIER STAAN OPGETEKEND DE NAMEN VAN AMERIKANEN DIE HUN LEVEN GAVEN IN DIENST VAN HUN VADERLAND EN RUSTEN IN EEN ONBEKEND GRAF". Een sterretje geeft aan degene die naderhand geïdentificeerd zijn. De vermisten zijn afkomstig uit 42 Staten, het District van Columbia en Engeland.

vakantie 040De kapel is toegankelijk door bronzen deuren met gepolijste panelen. Bij de ingang aan de oostzijde is het volgende opschrift aangebracht: 1941 1945 ** IN DANKBARE HERINNERING AAN DE KRIJGSVERRICHTINGEN VAN HAAR ZONEN EN IN DIEP RESPECT VOOR HUN OPOFFERINGEN WERD DIT MONUMENT OPGERICHT DOOR DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA. Het interieur is rechthoekig van vorm, naar een strak ontwerp. Aan de westelijke muur hangen de vlaggen van de Luchtmacht, Cavalerie, Geestelijke Verzorging, Genie, Veldartillerie, Infanterie en een Marine bataljon.

De museumruimte is verbonden met de bezoekerskamer aan de zuidzijde van de zuilenrij. Op de westelijke binnenmuur is een landkaart aangebracht, die een overzicht geeft van de militaire operaties in noordwestelijk Europa vanaf de landing in Normandië tot het einde van de oorlog. De gegraveerde tekst in het Engels, Frans en Nederlands vullen de bijzonderheden van de landkaart aan. Onder aan de kaart zijn op een plateau twee belangrijke overzichten aangebracht: "de oorlog tegen Duitsland en de oorlog tegen Japan".

Op de zuidelijke muur treft men een identiek doch kleiner overzicht aan. Met de titel "Aken en de opmars naar de Roer" wordt getracht een inzicht te geven over de militaire operaties in de wijde omgeving van liet kerkhof Een gegraveerde tekst geeft nader uitleg.

De feitelijke begraafplaats is verdeeld in 8 vakken, genummerd "A tot H"; zij worden gescheiden door de brede laan en de langgerekte grasperken. Davidsterren markeren de graven van degene die tot de joodse religie behoren, alle anderen zijn voorzien van een christelijk kruis. De doden zijn afkomstig uit de 49 Staten, het District van Columbia, Panama en Engeland. In 33 gevallen liggen 2 broers naast elkaar begraven, in één geval zelfs 3; daarnaast liggen er 94 soldaten begraven die niet geïdentificeerd konden worden.

Helemaal vooraan bevindt zich het beeld van de aartsengel die de lauwerkrans, zinnebeeldend de heldhaftige dood, met een speciale opdracht aan de Almachtige aanbiedt.

Langs de geplaveide toegangsweg tot de gedenkplaats zijn grote bedden met rose polyantha rozen aangelegd, grenzend aan de zuilenrij groepjes witte rozen.

De architecten verantwoordelijk voor de aanleg van het kerkhof en monumentale gebouwen waren Holabird, Root en Burge uit Chicago. De tuinarchitect was Frans Lipp uit Chicago, Illinois. Het beeld van de aartsengel werd ontworpen door Donald Hord uit San Diego, California. De ontwerper van de landkaarten was Sante Graziani uit Worchester, Massachusets.

De voltooiing van het geheel vond zijn beslag in 1960. De plechtige ingebruikname van het vernieuwde kerkhof vond plaats op 9 juli 1960.

HPIM1757Adopteren

Op dit moment wordt er een nieuw adoptieprogramma opgezet voor de Amerikaanse Begraafplaats Henri-Chapelle. Indien u daar een graf wilt adopteren, neem dan contact op met de begraafplaats op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De begraafplaats zal alle verzoeken tot adoptie bijhouden totdat er een nieuwe programma opgezet is.

Adres en openingstijden

Rue du Mémorial Américain
B-4852 Hombourg
België

Telefoonnummer: +32 (0) 87 68 71 73
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De begraafplaats is het hele jaar dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is de begraafplaats gesloten.

HPIM1759Bloemen

Heeft u nog geen bloemen? Dat is geen probleem. In de omgeving van Henri-Chapelle zijn verschillende bloemmisten te vinden. Er zijn ook in Luik (BE) verschillende bloemisten te vinden, maar ligt een half uur - drie kwartier van Henri-Chapelle vandaan. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in Maastricht uw bloemen te kopen. Hieronder enkele adressen van bloemisten in de omgeving van Henri-Chapelle:

Aubel Fleurs
3 rue de Gorhez   
B-4880 Aubel

Mertens
15 rue de líEcole
B-4840 Welkenraedt

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.