Amerikaanse Begraafplaats Ardennes
Amerikaanse Begraafplaats Ardennes

Op de Amerikaanse Begraafplaats Ardennes in België liggen 5328 Amerikaanse soldaten begraven. Meer informatie over de begraafplaats en hoe het mogelijk is om het graf van een Amerikaanse soldaat te adopteren op deze begraafplaats is op deze pagina te vinden. 

 In het plaatsje Neupré ligt de Ardennes American Cemetery and Memorial. De begraafplaats die ruim 36ha beslaat werd op 7 september 1944 bevrijd door eenheden van de 3th Armored Division. Op 8 februari 1945 werd de begraafplaats in gebruik genomen. Na de oorlog werd deze plek aangewezen als een permanente begraafplaats en uit eerbied en dankbaarheid heeft de Belgische regering de grond in eigendom genomen en in eeuwigdurende gebruik afgestaan. Een aantal van de alhier begraven soldaten gaven hun leven bij het afslaan van het laatste Duitse offensief in de Ardennen in december 1944 en januari 1945.

Over de begraafplaats

De begraafplaats heeft een rechthoekige vorm en is verdeeld in 4 vakken. Deze 4 vakken zijn aangelegd in de vorm van een Grieks kruis en worden van elkaar gescheiden door twee elkaar kruisende paden. De begraafplaats is te bereiken via enkele brede treden. Hier liggen 5328 Amerikaanse soldaten begraven. 60% van hen waren vliegeniers. Deze doden, die hun leven gaven in dienst van hun vaderland, kwamen uit alle staten van de Verenigde Staten. 777 grafstenen markeren de graven van 792 onbekenden. In 11 gevallen werden 2 broers begraven. In 3 gevallen geeft een steen het gemeenschappelijk graf aan van 2 geïdentificeerde bemanningsleden van vliegtuigen. Een grafsteen met de davidster voor de soldaten met een Joods geloof en een Latijns kruis voor alle andere soldaten.

Aan het oostelijke uiteinde van het centrale dwarspad bevindt zich een bronzen beeld dat de Amerikaanse jeugd symboliseert. De architecten van de begraafplaats en het monument waren Reinhard, Hofmeister en Walquist, uit New York. De tuin- en landschapsarchitect was Richard K. Weber uit Roslyn, Long Island. De aanleg van de begraafplaats en gedenkteken was gereed in 1960. De inwijdingceremonie werd gehouden op 11 juni 1960. 

Amerikaanse Begraafplaats Ardennes

De Memorial/Chapel is rechthoekig van vorm en opgetrokken uit Engelse portland whitbed kalksteen. Het rust op een voet van grijs Donau graniet en kan worden bereikt via 7 treden die het gehele bouwwerk omringen. Op de zuidelijke gevel van het gedenkteken is een 5 meter hoge Amerikaanse arend aangebracht die geflankeerd wordt door 3 vrouwenfiguren; voorstellend Recht, Vrijheid en de Waarheid.

In de zuidelijke, oostelijke en westelijke binnenmuren van het Memorial/Chapel zijn 3 kaarten gebeiteld De landkaart boven de toegangsdeur geeft een beeld van het laatste vijandelijk offensief bekend onder de naam Het Ardennen Offensief, en de daarop volgende marsen naar de Rijn in het Rijnland in Duitsland. de landkaart op de westelijke muur laat het verloop zien van de militaire acties vanaf de landingen in Normandië en de Franse riviera tot het einde van de oorlog. Genoemd worden ook de luchtaanvallen tegen de militaire en industriële installaties van de vijand.

Gebeiteld in 12 grijze granieten platen aan weerszijden van het Memorial/Chapel staan de namen/gegevens van 462 vermisten.
Een Asterix markeert degene die naderhand teruggevonden zijn. Één van de vermisten vermeld op de Tablets of Missing is een Medal of Honor ontvanger.

De ligging van de begraafplaats is helaas minder mooi. In der loop van de tijd is er veel industrie rondom de begraafplaats heen gebouwd. Hier merkt u overigens niks van wanneer u over de begraafplaats loopt.

Adopteren

Op dit moment wordt er een nieuw adoptieprogramma opgezet voor de Amerikaanse Begraafplaats Ardennes. Indien u daar een graf wilt adopteren, neem dan contact op met de begraafplaats op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De begraafplaats zal alle verzoeken tot adoptie bijhouden totdat er een nieuwe programma opgezet is.

Amerikaanse Begraafplaats ArdennesAdres en openingstijden

Het adres van de Amerikaanse Begraafplaats Ardennes is:

Route du Condroz 164
B-4121 Neuville-en-Condroz
België

Telefoonnummer: +32 (0) 43 71 42 87
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De begraafplaats is het hele jaar dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is de begraafplaats gesloten.

Bloemen

Heeft u nog geen bloemen? In de omgeving van de Amerikaanse Begraafplaats Ardennes kunt u ook bloemen krijg. Let wel op: op de begraafplaats zijn geen vaasjes beschikbaar voor uw bloemen. Behalve bij de onderstaande bloemist zijn er ook Luik verschillende bloemisten te vinden. Luik ligt voor Neuville-en-Condroz, houdt hier rekening mee.

Le Panier Fleuri
81 Chaussée de Marche
B-4121 NEUPRE ( Neuville-en-Condroz)

Steun de Stichting!

Wilt u de Stichting steunen in haar werkzaamheden? Dat kan! U kunt onze Stichting steunen door vriend van de Stichting of sponsor te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Lees hier (klik) hoe u kunt helpen.

btn donateCC LG

Over

Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
Loonsevaert 21
5171 LL Kaatsheuvel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK-nummer: 53284658

Volg ons!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons op Facebook en Twitter. U kunt ook op de hoogte blijven van de Fields of Honor - Database via deze aparte Facebook groep. Volg voor specifiek het laatste nieuws over De Gezichten van Margraten deze Facebook pagina of volg het project op Twitter.